• Pravidelně aktualizujeme ceny zboží!

Články

Vybírání správných pracovních rukavic pro bezpečnou práci

Vybírání správných pracovních rukavic pro bezpečnou práci

Při práci v různých průmyslových oborech, nebo i při běžných domácích pracích, jsou pracovní rukavice velmi důležitou ochrannou pomůckou. Správně zvolené rukavice mohou chránit pracovníka před riziky a nehodami, ale zároveň musí být pohodlné a umožňovat správnou manipulaci s nástroji a materiály. V tomto článku se podíváme na to, jakým způsobem vybírat pracovní rukavice a co je nejdůležitější při jejich výběru.

Vyberte si správný materiál

Nejdůležitějším faktorem při výběru pracovních rukavic je správný materiál, ze kterého jsou vyrobené. Každý obor vyžaduje jiný typ rukavic, proto je nezbytné předem zvážit, jaké nebezpečí vám hrozí, aby vybraný materiál rukavic byl co nejefektivnější.

Kůže

Rukavice z kůže jsou ideální pro práci s ostrými nástroji, ale i pro manipulaci s těžkými předměty. Kůže je pevný a odolný materiál, který vám dokáže poskytnout ochranu proti řezání, propíchnutí či odřeninám. Pro dlouhodobé nošení jsou lepší kožené rukavice s výplní z vlákenného materiálu, jako je například kevlar. Tento typ rukavic poskytne vyšší úroveň ochrany a zároveň budou pohodlnější.

Textilní materiály

Rukavice vyrobené z textilních materiálů, jako je například bavlna nebo nylon, jsou vhodné pro práci v suchých prostředích a pro ochranu před drobnými částicemi a nečistotami. Tyto rukavice jsou obvykle pohodlnější a lehčí, než rukavice z kůže, ale jejich ochranné vlastnosti jsou nižší. Proto je není vhodné používat pro práce, kde hrozí propíchnutí nebo řezání.

Gumové a plastové rukavice

Pro práci s chemikáliemi, nebezpečnými těkavými látkami nebo v případě, kdy hrozí vystavení elektrickým výbojům, jsou nejvhodnější gumové nebo plastové rukavice. Tyto rukavice musí být vybaveny speciálními vrstvami, které poskytnou ochranu proti konkrétním nebezpečím. Proto je nezbytné si být vědom vlastností chemikálií či dalších materiálů, se kterými budete pracovat, aby bylo možné vybrat správný typ rukavic.

Velikost a tvar

Správná velikost rukavic je klíčová pro to, aby nebyly příliš volné nebo naopak příliš těsné. Příliš volné rukavice mohou vyvolat nedostatečnou ochranu, zatímco příliš těsné rukavice mohou způsobit nepohodlí, omezení pohybu nebo oděrky na rukou. Proto je důležité předem zjistit, zda jsou výrobci rukavic s danou velikostí přesní nebo si zjistit názor od ostatních uživatelů.

Dalším faktorem při výběru správné velikosti je tvar rukavic. Existují rukavice s prstovými odděleními, které umožňují lepší přilnutí na ruce a lepší manipulaci s drobnými předměty. Některé rukavice pak mají prsty spojené, což ztěžuje práci s menšími předměty, ale poskytuje vyšší ochranu pro celou ruku. Je důležité zvážit, jaký tvar rukavic bude nejvhodnější pro daný typ práce.

Přemýšlejte o sezóně

Nepřehlížejte ani fakt, že se pracovní rukavice mohou lišit v závislosti na ročním období. Pro zimní období jsou vhodné rukavice s izolací a odolností proti vlhkosti, zatímco pro léto jsou lehčí a prodyšnější rukavice. Dbejte také na to, aby vám rukavice nebránily v pohybu při práci v různých teplotách.

TIP: Pokud chcete při nákupu pracovních rukavic ušetřit, tak se podívejte na web nejlevnejsirukavice.cz

Nepodceňujte testování

Dříve než se rozhodnete pro konkrétní typ rukavic, je důležité si je vyzkoušet. Většina prodejců nebo výrobců umožňuje zákazníkům vyzkoušet si rukavice před koupí, aby se ujistili, že jsou správné velikosti a že dobře padnou. Při testování si vyzkoušejte manipulaci s nástroji a materiály, které používáte běžně při práci, abyste se ujistili, že rukavice nebrání v jejich používání.

Závěr

Při výběru pracovních rukavic nezapomeňte zvážit správný materiál, velikost a tvar rukavic, sezónu, ale také si je nechte vyzkoušet. Správně zvolené pracovní rukavice dokážou ochránit vaše ruce před riziky a zvýšit bezpečnost práce. Nešetřete na ochraně a vybírejte s rozumem.

Vladimír Pilný

2 příspěvky Od 2022

Ahoj, jsem zkušený bloger s přesahem do tvorby webů. Rád Vám poradím s výběrem produktů z našeho webu. Pokud něco potřebujete, tak mě prosím kontaktujte.

Přidejte komentář

Komentáře