• Pravidelně aktualizujeme ceny zboží!

Články

Zima bez plynu aneb přechod na elektřinu

Zima bez plynu aneb přechod na elektřinu

S rostoucími cenami plynu hledá stále více domácností jiné alternativy. Podívejte se, která plynová zařízení lze snadno nahradit těmi elektrickými.

Jak se připravit na zimu s drahým plynem

Mnoho domácností doma topí, vaří nebo ohřívá vodu pomocí plynu. Stále častěji ale hledají lidé možnosti, jak v domácnosti co nejvíce ušetřit. Zpravidla se tak děje nákupem elektrických zařízení, která zvládnou to stejné, co zařízení plynová.

Přímotop

Přímotopy mají nahradit běžná topení. Na rozdíl od radiátorů totiž přímotop pohání elektrická energie. Tato zařízení pak mají zásadní výhodu v tom, že se dokáží velmi rychle rozehřát a tím pádem i místnost rychle vytopit. Stejně snadno a rychle se dá vypnout. To s sebou přinese nemalé energetické a následně i finanční úspory.

Vybrat si navíc můžete přímotopy s termostatem. Ten se postará o to, že v místnosti bude stabilní teplota. Vy se nemusíte o nic starat. V případě dobrého nastavení tak šetříte peníze a zároveň není nezbytné vlastnit několik svetrů navíc.

Elektrické přímotopy s nízkou spotřebou

Dříve se vytápění pomocí přímotopu považovalo za jedno z nejdražších vůbec. Dnes tomu tak není a na trhu nalezneme celou řadu elektrických přímotopů s nízkou spotřebou. Ty jsou v dnešní době mimořádně oblíbené.

Elektrické a indukční vařiče

Elektrické vařiče, někdy též el vařiče jsou další oblíbenou alternativou, jak nahradit spotřebiče, které spotřebovávají plyn. Takový vařič totiž snadno zapojíte do zásuvky a můžete začít vařit. Nejoblíbenější variantou jsou dvouplotýnkové vařiče. Na nich snadno uvaříte i pro čtyřčlennou rodinu.

Ještě oblíbenější variantou jsou ale indukční vařiče, kde je nabídka výrazně bohatší. Indukční vařič má pouze jednu nevýhodu. Musíte koupit speciální indukční nádobí, běžné hrnce s indukcí nejsou kompatibilní. Také v tomto sortimentu si můžete vybrat z celé řady indukčních dvouplotýnkových vařičů.

Krbová kamna

Pro potřeby vytápění vám mohou dobře posloužit také krbová kamna. Dnešní modely již v interiéru vypadají luxusně, takže vám byt nebo dům dokonale zútulní. Nezapomeňte ale na to, že ke krbovým kamnům je potřeba mít komín!

Krbová kamna navíc můžete využít také pro potřeby vaření. Například když budete ohřívat vodu či jídlo, nemusíte zapínat ani elektrické či indukční vařiče, dokonce ani plynový sporák. To je bezesporu velká výhoda.

Elektrické ohřívače vody

V případě, že uvažujete, jak ušetřit na plynu, pak je vhodnou alternativou také elektrický ohřívač vody. Dnes se vyrábí ohřívače s různými kapacitami. Záleží tak především na tom, kolik členů vaše domácnost má. Elektrickým bojlerem pak lze ten plynový zcela nahradit. Výhodou také je, že díky tomu můžete získat u elektráren výhodnější tarif, díky kterému můžete ušetřit.

Jak ušetřit na energiích

Na závěr našeho článku vám přinášíme 7 užitečných tipů, jak snadno ušetřit na energiích. Začít s tím můžete okamžitě.

  • Snižte teplotu vytápění – obecně není dobré mít v zimních měsících doma přetopeno. Otočte termostat o půl stupně až o stupeň níže. Dokážete tak ušetřit nemalé náklady na vytápění a zvýší se také vaše produktivita. Pokud vám je zima oblečte si teplejší oblečení jako vlněné ponožky nebo flanelové pyžamo.

  • Odvzdušněte topení – další příčinou vysokého účtu za plyn může být zavzdušněné topení. V takovém případě může plynový kotel spotřebovávat více plynu na to, aby vaši domácnost vytopil na požadovanou teplotu.

  • Perte na nižší teplotu – ušetřit můžete také při praní prádla. Stačí, abyste některé druhy prali na nižší teplotu. Ušetříte tak za elektrickou energii, a dokonce udržíte vaše prádlo v kondici déle.

  • Čas na LED – jestliže máte v domácnosti ještě klasické žárovky, je právě nejvyšší čas je vyměnit za mnohem úspornější LED svítidla. Ušetříte tak nemalé náklady na svícení v zimních měsících.

  • Intenzivní větrání – mnoho lidí dělá chybu při větrání. Obecně se totiž doporučuje větrat krátce a intenzivně. Do místnosti naženete více čerstvého vzduchu rychleji, než je tomu při větrání „na ventilačku“. Navíc tak rychle neklesne teplota v místnosti.

  • Raději sprchu – pro úsporu při ohřevu vody se doporučuje upřednostnit sprchování před napouštěním horké vany. Ušetříte tak nejen za vodu ale také za její ohřev. A úspory to mohou být značné.

  • Vypínejte svůj počítač – mnoho lidí nechává přes noc zapnutý počítač. Pravidelně jej vypínejte. Ušetříte tak na elektrické energii, a dokonce tím prospějete také samotnému počítači.

  • Podívejte se na článek nejlepší způsoby, jak snížit náklady na vytápění v zimě
Vladimír Pilný

2 příspěvky Od 2022

Ahoj, jsem zkušený bloger s přesahem do tvorby webů. Rád Vám poradím s výběrem produktů z našeho webu. Pokud něco potřebujete, tak mě prosím kontaktujte.

Přidejte komentář

Komentáře