• Pravidelně aktualizujeme ceny zboží!

Články

Jodové tablety proti radiaci

Jodové tablety proti radiaci

Skutečně vám jodové tablety proti radiaci pomohou? Ne vždy tomu tak je! Buďte proto při jejich užívání velmi opatrní, abyste se vyhnuli zdravotním komplikacím.

Jodové tablety jako ochrana před radiací

Vzhledem k aktuální situaci ve světě se lidé začínají shánět po jodových tabletách. Jsou ale skutečně tak účinné a pomohou vám v případě, že by se do ovzduší dostala vyšší míra radiace nebo by nastal útok jadernými zbraněmi? Vše si vysvětlíme v našem článku.

Jodové tablety proti radiaci

Jodové nebo též jodidové tablety jsou často spojovány s ochranou zdraví před radiací. Stát dokonce disponuje miliony jodových tablet. Jejich použití je ale vhodné zejména v případě havárie jaderné elektrárny. Při případném jaderném útoku nemají jodové tablety příliš smysl.

Jak jód funguje

Možná si kladete otázku, proč byste v případě havárie měli brát právě jodové tablety. Hlavním důvodem je ochrana štítné žlázy. Ta je totiž na případný radioaktivní jód velmi citlivá. Pomocí jodových tablet tak dojde k nasycení štítné žlázy „dobrým“ jodem a radioaktivní by se tak do tohoto orgánu vůbec neměl dostat.

Pozor na předávkování

Jodové tablety sice mohou pomoci, zároveň ale vašemu tělu mohou také významně uškodit. Nadměrné množství jodu v těle může vést ke zdravotním komplikacím. Proto byste měli jodové tablety brát až na doporučení. Navíc si také uvědomte, že tento doplněk stravy pomůže pouze štítné žláze. Další orgány před radioaktivním jodem ochránit nedokážou.

Jodové tabletky jen na doporučení

Jodové tablety, které naleznete na pultech lékáren jsou spíše doplňkem stravy, který vám doporučí váš ošetřující lékař. Rozhodně tak tablety neberte preventivně! Spíše si uškodíte a následné zdravotní komplikace bude složité napravit. V případě, že si nejste jisti, konzultujte možnosti užívání se svým obvodním lékařem.

Vladimír Pilný

2 příspěvky Od 2022

Ahoj, jsem zkušený bloger s přesahem do tvorby webů. Rád Vám poradím s výběrem produktů z našeho webu. Pokud něco potřebujete, tak mě prosím kontaktujte.

Přidejte komentář

Komentáře